Kan je een opsluitband inkorten? Het is één van de vaakst gestelde vragen onder mensen die in bijvoorbeeld hun tuin gebruik willen maken van opsluitbanden. Dat deze vraag zo vaak wordt gesteld is het gevolg van het feit dat opsluitbanden veelal over standaard afmetingen beschikken. Ondanks het feit dat deze afmetingen wel nog eens willen variëren in de praktijk is de kans aanwezig dat ze toch niet perfect passen. In dat geval zal je ze graag willen inkorten. Ben je ook benieuwd hoe je dit voor elkaar kunt krijgen? Verdiep je dan zeker even in de onderstaande informatie.
Wat zijn opsluitbanden?
Voordat we dieper ingaan op hoe een opsluitband inkorten kan het interessant zijn om even wat meer te vertellen over wat opsluitbanden nu precies zijn. Voor dit type trottoirbanden geldt dat ze ook bekend staan onder de naam 'betonbanden'. Deze vormen eigenlijk de begrenzing van de bestrating. Deze begrenzing zorgt ervoor dat de bestrating kan worden opgesloten. Hierdoor kan deze geen kant meer op. Zo kan je heel wat vervelende verrassingen op een efficiënte manier voorkomen.
Door het realiseren van een strakke begrenzing kan ervoor worden gezorgd dat het onderliggende zand niet meer kan verschuiven of kan wegspoelen wanneer er bijvoorbeeld sprake is van hevige regenval. Speel je met het idee om binnenkort een tuin, een oprit of een terras aan te leggen bij jouw woning? Of wil je bijvoorbeeld de bestaande bestrating vervangen? Dan is het in al deze gevallen sterk aan te raden om gebruik te maken van opsluitbanden.
Waarom gebruikmaken van opsluitbanden?
Een opsluitband inkorten zorgt ervoor dat deze op de meest optimale wijze kan worden toegepast. Door gebruik te maken van een opsluitband zal je tot de conclusie komen dat zaken zoals kieren, gaten en verzakkingen voorgoed verleden tijd zijn. Dit is echter lang niet het enige voordeel waar je op kan rekenen bij het gebruik van opsluitbanden. Daarnaast is het namelijk eveneens zo dat je er jouw tuin, oprit of terras een volledig nieuw karakter door kunt geven. Dit kan worden gerealiseerd door:
- Het vormen van strakke contouren met bocht- of hoekstukken;
- Het creëren van hoogteverschillen;
- De toevoeging van nieuwe kleuren, zoals zwart, grijs of antraciet.
Bovendien geldt voor opsluitbanden dat ze ideaal zijn voor het creëren van een tuinpad. Bovendien kan je er eveneens het terras mee scheiden van het gazon. Het grootste voordeel? Dat is natuurlijk nog terug te vinden in de meerwaarde die wordt gerealiseerd op vlak van levensduur. Jouw opsluitband inkorten, waardoor deze perfect past zorgt er niet alleen voor dat je kan rekenen op de best mogelijke uitstraling, daarnaast komt dit ook de levensduur van jouw bestrating alleen maar ten goede.
Over welke afmetingen moeten jouw opsluitbanden beschikken?
Een opsluitband inkorten is in de praktijk uiteraard niet altijd noodzakelijk. Het is in bepaalde gevallen dan ook perfect mogelijk om een opsluitband te kopen die gewoon over precies de vereiste afmetingen zal beschikken. De hoogte van de opsluitbanden in de praktijk sterk verschillen. Deze maat wordt immers bepaald aan de hand van de hoogte waar de bestrating over beschikt. Voor de banden geldt dat ze in de praktijk iets hoger moeten zijn dan de bestrating. Omwille van deze reden wordt het aangeraden om een aantal centimeters extra toe te voegen aan de hoogte van de bestrating. Is je bestrating bijvoorbeeld 35 cm hoog? Dan zijn opsluitbanden met een hoogte van 40 cm ideaal. Op basis hiervan kan je dan vervolgens de maat kiezen. Zo kan je voorkomen dat de afmetingen niet correct zijn en je bijvoorbeeld over moet gaan tot jouw opsluitband inkorten. Op zich is dat wel een mogelijkheid. Hieronder vertellen we je graag hoe je daarvoor in de praktijk nu precies te werk kunt gaan.
Een opsluitband inkorten, hoe doe je dat
Vaak is het zo dat er in de praktijk wordt gekozen voor opsluitbanden die beschikken over een lengte van 100 centimeter. Deze lengte mag dan als standaard worden beschouwd, toch is de kans groot dat je zal moeten kiezen voor jouw opsluitband inkorten. Dat is in de praktijk niet zo eenvoudig, al bestaan er wel verschillende mogelijke oplossingen voor. Denk hierbij concreet aan:
- De opsluitbanden slijpen met een diamant schijf;
- Het bewerken van de opsluitbanden is mogelijk met behulp van een bijtel;
- De opsluitband inkorten kan gebeuren bij een stenenhandelaar.
In de eerste twee gevallen kan je de opsluitband inkorten wanneer je over het vereiste gereedschap beschikt. Dit gezegd hebbende dien je er rekening mee te houden dat dit in de praktijk best lastig kan zijn. Wil je niet zelf aan de slag gaan met jouw opsluitband inkorten of wil je voorkomen dat er bijvoorbeeld onbedoelde schade wordt veroorzaakt? In dat geval kan je er nog altijd voor kiezen om een stenenhandelaar te verzoeken om de opsluitband in te korten. Dit gebeurt dan door middel van een stenenzaagtafel. Let wel, het is uiteraard mogelijk dat hier bepaalde kosten voor in rekening zullen worden gebracht.
Van welk gereedschap kan je precies gebruikmaken?
Voor een opsluitband inkorten geldt dat er gebruik dient te worden gemaakt van zeer specifiek gereedschap. Eerder op deze pagina hebben we dan ook reeds aangegeven dat er hiervoor een diamant schijf kan zijn vereist. Er zijn best wat mensen die zich de vraag stellen of dit eventueel ook kan gebeuren door middel van een doorslijpschijf of middels een afbraamschijf. Dat is niet het geval. In dat geval is de kans namelijk bijzonder groot dat je uiteindelijk het beoogde eindresultaat niet zal kunnen behalen. Voor jouw opsluitband inkorten is gebruikmaken van een diamant schijf of een bijtel dan ook een absolute vereiste.