Wat zijn de voordelen van spouwmuurisolatie?

  • Geplaatst op
  • Door Betondingen
Wat zijn de voordelen van spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is één van de meest effectieve manieren om de energie-efficiëntie van je woning te verbeteren. Je bespaart ermee op je energierekening, verbetert het comfort in huis en draagt bij aan een beter milieu. In dit artikel lees je wat de belangrijkste voordelen zijn van spouwmuurisolatie, evenals de voordelen ten opzichte van andere isolatiemethoden, zoals vloerisolatie en dakisolatie.

Wat is spouwmuurisolatie?

Bij spouwmuurisolatie wordt er isolatiemateriaal aangebracht in de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van een gebouw. Deze ruimte wordt ook wel de spouw genoemd. Deze techniek werd populair vanaf de jaren '20 en is sindsdien een standaardmethode voor het verbeteren van de isolatie van woningen.

Energie- en kostenbesparing

Eén van de meest merkbare voordelen van spouwmuurisolatie is de besparing op je energiekosten. Door de isolatie blijft de warmte in de winter binnen en de hitte in de zomer buiten, waardoor je minder hoeft te stoken of te koelen. Gemiddeld vermindert spouwmuurisolatie je energiekosten met wel 20%.

Ook heeft dit type isolatie een snelle terugverdientijd. Gemiddeld is dit tussen de drie en vijf jaar, afhankelijk van je type woning en je energieverbruik. Na deze periode geniet je van blijvende besparingen op je energierekening.

Meer comfort in huis

Spouwmuurisolatie zorgt ook voor een fijnere leefomgeving. Je profiteert bijvoorbeeld van een gelijkmatigere temperatuur in huis. Koude muren en tochtige kamers behoren tot het verleden. Ook biedt spouwmuurisolatie akoestische voordelen. Het dempt geluiden van buitenaf en draagt bij aan een rustigere en meer ontspannen leefomgeving.

Goed voor het milieu

Door minder energie te verbruiken voor verwarming en koeling, draag je bij aan een vermindering van de CO2-uitstoot. Dit maakt spouwmuurisolatie dus een milieuvriendelijke keuze die helpt bij het bestrijden van klimaatverandering.

Hogere waarde van je huis

Energiezuinige woningen zijn aantrekkelijk op de woningmarkt. Potentiële kopers zijn bereid om meer te betalen voor een woning met goede isolatie. Met spouwmuurisolatie verbeter je het energielabel van je woning, wat ten goede komt aan de verkoopbaarheid.

Gezond binnenklimaat

Als je muren goed geïsoleerd zijn, is de kans kleiner dat je last krijgt van condensatie en schimmelvorming. Met een gezonder binnenklimaat verminder je gezondheidsrisico's zoals allergieën en ademhalingsproblemen. 

Spouwmuurisolatie zorgt ook voor een betere luchtkwaliteit in huis. Dit is vooral prettig voor mensen met astma of andere luchtwegaandoeningen.

Vergelijking met andere isolatiemethoden

Spouwmuurisolatie is natuurlijk niet de enige manier om je huis te isoleren. Dus hoe verhouden de voordelen hiervan zich met die van andere isolatiemethoden, zoals vloerisolatie en dakisolatie?

Vloerisolatie

Het voordeel van vloerisolatie is dat het goed helpt bij het verminderen van koude voeten. Spouwmuurisolatie heeft echter vaak een groter effect op de totale energierekening. Dit komt doordat spouwmuren een groter oppervlak in contact met de buitenlucht hebben.

Dakisolatie

Dakisolatie is een zeer effectieve manier van isoleren. Warmte stijgt immers op, waardoor er veel van via het dak verloren gaat. Dakisolatie is echter een stuk duurder en lastiger te installeren dan spouwmuurisolatie. Bovendien heeft het isoleren van de muren een groter direct effect op het comfortniveau, omdat je hiermee de temperatuur van de muren zelf verhoogt en zo een aangenamere leefomgeving creëert.

Conclusie

Zoals je ziet biedt spouwmuurisolatie enorm veel voordelen, ook als je het vergelijkt met andere typen isolatie. Of je nu woont in Eindhoven of in Enschede, de meest optimale energiebesparing en comfortverbetering bereik je echter door verschillende isolatiemethoden te combineren. Door het isoleren van zowel je muren als je vloer en je dak behaal je het beste resultaat. Heb je daar echter het budget niet voor, dan is spouwmuurisolatie en uitstekende eerste stap.