Hoe kies je de perfecte trap voor jouw woning?

  • Geplaatst op
Hoe kies je de perfecte trap voor jouw woning?

Ben je op zoek naar een nieuwe trap voor jouw woning? Omdat deze verouderd is of omdat hij simpelweg niet meer aan de wensen voldoet? Dan is het belangrijk om met enkele zaken rekening te houden. Ga zeker niet over één nacht ijs. Een trap heeft een zeer lange levensduur en bepaalt ook nog eens voor een groot deel de uitstraling en sfeer in huis en de gang. Het is vaak het eerste wat je ziet als je de woning betreedt. Genoeg reden dus om doordacht te werk te gaan. Maar hoe kies je de perfecte trap voor jouw woning als er ongelooflijk veel keus is? In dit artikel zetten we de belangrijkste aandachtspunten op een rij. 

Materiaalkeuze 

Trappen zijn in ongelooflijk veel verschillende materialen verkrijgbaar. Denk aan betonnen trappen, metalen trappen en zelfs trappen van natuursteen. Houten trappen zijn nog steeds het meest gangbaar in reguliere woningen. Deze beschikken over een lange levensduur, zijn geheel naar wens aan te passen en zijn ook nog eens relatief eenvoudig te maken. 

Bij het kiezen van het juiste materiaal voor jouw trap is het belangrijk om met enkele zaken rekening te houden. Wees je er in elk geval van bewust dat alle materialen over zowel voor- als nadelen beschikken. Lees je daarom goed in en vraag waar nodig om advies. Houd er ook rekening mee dat sommige materialen meer onderhoud behoeven of een minder goede keuze zijn met jonge kinderen in huis. 

De trap is één van de belangrijkste onderdelen in huis. Denk daarom goed na en zet alle voordelen en nadelen op een rijtje om een weloverwogen keuze te maken. 

Veiligheid 

Bij het kiezen van de juiste trap speelt veiligheid uiteraard ook een belangrijke rol. Een gladde trap is bijvoorbeeld geen verstandige keuze voor gezinnen met jongere kinderen of senioren die moeilijk te been zijn. In dat geval is een speciale antislip trap een betere optie. Zo verbeter je eenvoudig de veiligheid in huis. 

Kies de juiste vorm 

Houd ook rekening met de vorm van de trap. Trappen kunnen in werkelijk alle vormen worden gemaakt, maar deze moeten wel aansluiten op jouw woning en de beschikbare ruimte. Welke vorm je nodig hebt, is volledig afhankelijk van de beschikbare ruimte en de indeling van je huis. Het is dus even puzzelen wat je nodig hebt om de verdiepingen goed op elkaar aan te laten sluiten. Dit bepaalt ook waar de trap precies moet komen. 

Meestal wordt bij het vervangen de bestaande vorm hergebruikt, maar soms is het ook mogelijk of zelfs beter om dit aan te passen. Het advies van een expert is hierin leidend. Deze weet precies wat nodig is. 

Kleur kiezen 

Niet alleen het materiaal van belang, ook is het belangrijk om de juiste kleur te kiezen. Een kleur die past bij het interieur en de stijl van de woning. Kies bij voorkeur voor een traditionele kleur die overal bij past. Zo creëer je een tijdloze uitstraling en kan de trap perfect opgenomen worden in de woning. Besef goed dat de trap over een lange levensduur beschikt. Het is dan ook belangrijk dat deze bij iedere interieurstijl past. Kies bij voorkeur dus geen schreeuwerige kleuren of trendkleuren, want de kans is groot dat je hier na een paar maanden al op uitgekeken bent.